Tänään käytiin kuhaverkoilla ja otin muutaman pienen lahnan läpyskän talteen enkä antanut lokeille/ravuille. 

Isä sitten lähti viemään kuhia ostajalle ja itse läksin toiselle järvelle pari rysää katsomaan. Rysistä otin kalat ja tulin rantaan tutkailemaan lahnasaalista.

Ensimmäisen lahnan yritin fileoida kokonaisena kuten esim. kuhan tai hauen. Onnistuihan se mutta perkuleen raskasta on niiden kylkiruotojen poikkiveto. Ei tule onnistumaan jos pitää useampi kymmenen lahnaa lihoiksi pistää. 

Toista sähläsin miten kuten eikä siitä tullut paskaakaan.

Kolmanteen keskityin ja muistin pari kyliltä kuulemaani juttua. Se onnistui lähes kuin pitää! Vähän jäi selkärankaan lihaa liikaa mutta hyvä tuli. Ensin otin puukolla koko lahnan vatsan irti lihoineen. Kylkiruodot vain napsuivat poikki kun vedin Se on helppo homma tehdä sitten saksilla kun enempi kalaa, ja sakset hollilla. Vatsaa en avannut lainkaan niin siitä tuli sellainen "perhonen" niistä vatsalihoista. Sitä voi myydä sitten uuni/savulahnapalana. Sen jälkeen vetäisin selkälihat ja pyrstö/perälihat fileeksi. Nahka pois ja siinäpä se. Hienosti onnistui heti ja vielä paremmin tulee onnistumaan kun on enemmän rutiinia alla.

Ihan hyvä prosentuaalinen saantokin jäi kalasta. Vähän oli kaloja eikä vaakaakaan niin mittaamatta jäi mutta pitää kyllä mitata kun paremmin tulee lahnaa. Siis että monta prosenttia saa lihaa/myytävää tuotetta pyöreästä kalasta. Näytti että jopa kolmasosan saisi. Se olisi ihan jees lahnasta. Sitten voi miettiä tarkemmin fileistä tehtävän lahnamassan + niiden kylkipalojen kilohintoja. Olettaisin että massan kilohinnaksi kymmenisen euroa ja niitä kylkipaloja voi ehkä myydä halvemmalla. 5e/kg? ..tai ehkä vähän enempi.. ?

Semmoisia lahnateknisiä kysymyksiä. Hyvälle kyllä näytti että noista pienistä paskalahnoistakin jotain lihaa tulee. Kääpiöitynyt lahnakanta tuossa järvessä nääs. Tuossa toisessa järvessä on isoa lahnan lotikkaa kyllä. Niistä tuleekin ihan eri tavalla tuotetta. Niitä kehtaa vaikka kokonaisina myydä toisinkuin noita pieniä laihoja läpysköitä.

Semmoista.