Äsken näin televiisiossa maailman ihmeen. Oliko lie joku työ- ja elinkeinoviraston talo tai vastaava ja siellä mitä ihmettä pienet simmukaiseni näkevätkään.. Kosketusnäytöllisen jonotusnumeroautomaatin! 
Siitä piti painaa sitä kosketusnäyttöä oikeasti kohtaa ja sitten se kone alkoi raksuttamaan ja tulosti pienen lappusen jossa luki vuoronumerosi jolla pääset saamaan palvelua.

Äsken jo välähdyksen ajan pohdin että ehkä tuo kosketusnäytöllinen jonotusnumeroautomaatti onkin pitkässä juoksussa kustannustehokkaampi ja järkevämpi mitä ihan pelkkä numeroitu rullapaperi josta voi repäistä oman numeronsa aina, siis aivan kuten ennen vanhaan homma toimi. 

Välähdys oli pelkkää paskaa! 

Kosketusnäytöllinen vie koko ajan virtaa. Kosketusnäyttö menee rikki ajan kanssa. Koneeseen voi tulla jokin muukin mekaaninen/digitaalinen vika.. YMS.
Ja kun aletaan vertailemaan näiden kahden täysin erilaisen, ja silti TÄYSIN samanlaisen, automaatin korjaamista on jopa minua tyhmemmän ihmisen helppo käsittää kumpi on helpompi korjata. 
Päivititätkö automaatin ohjelmistoa tuhannen euron vekottimella ohjelmistoineen tai vaihdatko kosketusnäyttöä mieluummin, vai väännätkö vääntyneen raudan josta paperirulla roikkuu tai vaihdatko tyhjentyneen rullan tilalle uuden?

Myönnän kyllä että hienosti bruttokansantuote nousee kun tuollaisia HIRVIÖITÄ ostetaan ja rahdataan joka nurkkaan seisomaan ja ylpeillään miten eletään nykyaikaa nyt.. ja onhan meillä vara. Tämän myönnettyänikin olen sitä mieltä että toisinaan pieni hitunen maalaisjärkeä olisi paikallaan. Teknologiauskovaisuus ei ole yksinkertaisesti järkevää tai käytännöllistä useinkaan.


Jos ajatusta vie pidemmälle voi aina palata aikaan kun ihmiset kiltisti jonottivat viivan takana ja jokainen meni vuorollaan tiskille palvelua saamaan. Tämä kävi aivan hyvin vaikka ihmiset istuivat esimerkiksi pankin aulassa kukin omalla penkillään eikä varsinaista jonoa ollutkaan. Ihmiset ottivat toisensa huomioon ja ennen kaikkea ihmisillä oli aikaa.  

Ja miksi ihmisillä ei ole nykyään enää aikaa???

Nyt ei ole aikaa koska pitää rakentaa/huoltaa kosketusnäytöllisiä jonotusnumeroautomaatteja! ps. Noiden kahden vempaimen välissä(ajallisesti) oli myös sähköinen jonotusnumeroautomaatti josta sai nappia painamalla numeronsa. Kukin voi omalla tahollaan pohtia oliko jo se silkkaa hölmöilyä?