Poistin edellisen raapustelman koska ihmiset eivät ymmärtäneet yritystäni verrata tappioputken jälkeisiä tuntojani duunarin vastaaviin. Kaipa se raha siellä hämäsi. Tuli sängyssä sen jälkeen mieleen että duunarin tapauksessa olisi pitänyt puhua muusta kuin rahasta. Se oli väsyneenä raapaistu ja siksi hiukan epäselväksi näköjään jäi. Nukuin äsken 2h ja koitetaan jos nyt tulisi vähän onnistuneempi propagandalähetys.

Kaavio on kopioitu David C. Kortenin kirjasta Elämä kapitalismin jälkeen.

Korten esittää kaaviossa/kuvaajassa kuinka nykyinen finanssikapitalismi on keskittynyt tuottamaan rahaa todellisen hyödykkeiden ja palveluiden sijasta.

BKT kyllä nousee siinä ohessa kun raha lisääntyy mutta sen sijaan että BKT tarkoittaisi hyödyllisen tuotannon lisääntymistä, aiheuttaa BKT lähinnä inhimillistä ja ekologista kärsimystä joka johtaa kuvaajassa kahden alimpana olevan käyrän laskuun. Kun perseraiskaat brasilian sademetsää - BKT nousee, kun hyväksikäytät lapsityövoimaa - BKT nousee, kun kotiäiti menee töihin ja laittaa kaksi pientä lastaan päivähoitoon - BKT nousee, kun perseraiskaat valtamerien kalavarantoja, maailman mineraalivaroja.. nykyään lähes mitä tahansa varoja - BKT nousee. Kestävä kulutus on ylitetty jenkeissä jo 60-luvun alussa ja useissa länsi-euroopan kehittyneissä maissakin viimeistään 80-luvulla. On kuitenkin tärkeää että talouskasvu porskuttaa ja maailman rahoitusomaisuus sekä BKT nousee.  

Ihmeellisintä on että jostain syystä täysin reaalimaailmasta irrallista rahaomaisuuden kasvua pidetään maailmalla(ja kotonakin) jotenkin merkityksellisenä saavutuksena. ? Mitä mitä? On hyvä merkki että rahan arvo etääntyy todellisesta(todellisuudesta) jota rahan mielestäni tulisi kuvata? Kuulostaa hiukan kaukaa haetulta teorialta kyllä. Heh heh, eihän se niin voi olla.. 

Tarpeeksi kun lobataan isolla rahalla "julkisten tukiaisten, taloudellisten pelastustoimien ja verohelpotusten hankkimiseksi sekä yhteiskunnan pitkän tähtäimen hyvinvoinnin kannalta tärkeiden ympäristö-, terveys- ja työvoimasäännösten heikentämiseksi" niin mikäs siinä on pyöriessä. Rattaat pyörii ja rahaa generoituu yhä kiihtyvällä tahdilla taskuun.(-si?) 

Voi kääk. Itse en ainakaan enää uskalla ostaa kaupasta enää edes ruokaa etten vahingossakaan tue jotain Nestleä, monsantoa tai muuta paskapuljua. Tiedä näistä suomalaisistakaan mitä sontaa ne ajaa takapihallemme.

Siinä wotzolle raapaisu talouskasvun pintaa.

 

ps. Näytti muuten pahalle tuo elollisen pääoman karu laskusuhdanne kun tarkemmin pohti. 

pps. Kaavio on vain suuntaa-antava propagandaräpellys.