Katselin joku päivä televisiota ja siellä mainittiin että pari pienehköä paikallista sähköyhtiötä olisi yhdistämässä voimansa. Hyötynäkökohtina esiteltiin merko korkeaa tasoa(hallinto) myöten lähinnä säästöt. Tässä tapauksessa säästöllä tarkoitetaan kai sitä että rahaa ei kuluteta johonkin. 
Hyötynäkökohtina säästämisestä tuotiin ilmi se että asiakkaiden sähkölaskut Saattavat pienentyä hiukan. Eli ehkä pienentyvät promillen. 

En muista millaisista säästölukemista firmojen kohdalla puhuttiin mutta oletetaan että vaikka vuosittainen 1,5 miljoonan säästö tulisi kyseeseen jos fuusio tapahtuisi. 

Mistähän sähköyhtiö voi säästää? Leikkaavatko he piuhoja poikki vai mitä ihmettä? Maallikon silmini näen että lähes ainoa josta voidaan säästää on työvoima. 

Sanotaan nyt että ainakin reilu 2/3 säästöistä tulisi työvoimaa karsimalla. Päällekkäisiä toimintoja. Niistä ne taisivat puhua televisiossakin. Miljoona euroa. En edes tiedä monta ihmistä sillä voi palkata? 20-30 sähköalan ammattilaista kenties.  

Eli annetaan potkut(eläköitetään jne pehmopaskapuhetta!) 25 työntekijälle ja näin säästetään rahaa ja tehdään maailmasta(firmasta) parempi paikka(osakkeenomistajille,johtoportaalle). 

Nyt viitatkoon hän joka kuvittelee että sähkölasku kyseisen seudun asiakkailla tulee pienenemään kuten johtoporras lupaili? Toki imagon kannalta ehkä 200 000e voidaan siirtää asiakkaille jonain pieninä säästöinä mutta silti 1,3 miljoonaa euroa on "säästetty". 

Jätän tehtäväksi itse kullekin pohtia mihin tämä 1,3 miljoonaa euroa menee? Mitä varten säästetään?


Alkuperäinen ideani meinasi unohtua.
Eli nämä 25 ammattilaista ulkoistetaan yhtiöstä ja otetaan se miljoona euroa, joka heidän palkkoihinsa menisi, pois Suomen valtion talouskierrosta..ja siis siirretään sinne minne juuri pohdinnoissanne arvelitte rahan menevän.

Itse en koe että kovinkaan moni on kyseisessä tilanteessa "säästänyt" miljoonaa euroa. Tuo miljoona euroa olisi mennyt kulutukseen(myös verot) lähes täydessä mitassaan mikäli se olisi työntekijän palkkana maksettu työntekijän käteen. Työntekijän kulutuksen kautta miljoona euroa olisi työllistänyt lukemattomia muitakin ihmisiä matkallaan takaisin työntekijän käteen.


Tällaista pohdintaa pitää suorittaa jotta voi ymmärtää ihmisten paskapuheiden taakse. Enkä edes ole vielä raapaissut pintaa.. koska en VIELÄ ymmärrä! ps. En väitä että "säästetty" raha taianomaisesti katoaisi maailmasta mutta en hetkeäkään usko että siitä puoletkaan menisi jokapäiväiseen kulutukseen kuten se lähes kokonaisuudessaan menisi jos ei olisi "säästetty".