Viikko 42:

Philip Roth - Intohimon professori

Philip Rothia en ole uskaltanut lukea kun Portnoyn taudista on puhuttu pahoja. Huomasin että puheet olivat palturia. Hieno kirjailija on tuo  Roth. Lukaissen hänet seuraavaksi.

 

http://www.youtube.com/watch?v=einHaCCWGMY

Tällainen biisi kuului aamulla Pohjois-Karjalan radiosta. On se hieno biisi. Ihan teki mieli 60- tai 70-luvun maalaismaisemaan. Maisema on sama mutta silloin maalla vielä asui ihmisiä. Nykyisin on aika hiljaista. Vanhuksia tuolla, vähän sielläkin, ja yksi nuoripari kylän keskellä. Hiljaista on. 

Muistin eilisen unohtuneen blogauksen aiheenikin joka olisi siis ollut oma dualismini maaseudun ja kaupungin suhteen. Pahasti olen haarautunut kahtia enkä oikein ole täysin kotonani kummassakaan. Olen viimeinen kadotetun sukupolven jäsen. Ihan viimeinen. En tiedä pitäisikö olla ylpeä vai vain itkeä.  Kyllä olisi jotain tehtävä. Asiat olisi korjattava.

Ainakin henkilökohtaisesti koen että olen todellakin hyvin kahtiajakautunut maaseudun ja kaupungin välille. Maaseutu edustaa rehellistä työtä ja yksinkertaista elämää kun taas kaupunki edustaa huvittelua, tyhjän vuoksi elämistä ja piinallistakin itsetutkiskelua.

Kiero paikka on koko kaupunki. Paikka jossa ihmisillä ei ole mitään todellista tekemistä. Yritin vähän mutta en osannut oikein kuvitella mahdollisia tulevaisuuden harrasteita joista kaupunkilaiset innostuvat. Jotain eriskummallisia. 

Maalla sen sijaan voi poimia marjoja, onkia kaloja, kuokkia peltoa tai vaikka hakata halkoja. Kaikki harrasteita joilla on selkeä tehtävä elämisen ylläpidon kannalta. Se  jos mikä on todellista. Ei mitään subjektiivisssa harhoissa elämistä. 

Toki se joku kirjallisuusopiskelija voi nyt avata keskustelua kirjallisuuden henkeä avartavista vaikutuksista ja sen hyödyistä.

Siitä tulikin mieleen että vaikka ne kaupunkilaiset askartelevat olevinaan maalaisia hengellisempien harrasteiden parissa suurimman osan vapaa-aikaansa niin taitaa olla melko suppea se kaupunkilaisen maailmannäkemys. Mualaisjuntti katsoo taivaanrantaa, järvenselkää ja metsän huojuntaa. Siellä näkyy kovin kauas sisään. Kaupungissa näkyy vain harmaa seinä. Rakennapa sitten siitä itsellesi tietoisuus ja ymmärrys.

Joskus lisää.